De zekeringkast is het kloppende hart van je woning. Zonder deze kast is er geen stroom in je huis en kun je je elektronische toestellen niet gebruiken. Het is dan ook heel belangrijk om je zekeringkast zorgvuldig te configureren en volgens de geldige normen te installeren. Dit kun je ook zelf doen wanneer je de nodige kennis hebt over elektriciteit of wanneer je een handige doe-het-zelver bent. Heb jij nog niet de nodige kennis om je zekeringkast te plaatsen, maar wil je dit wel zelf doen? Lees dan zeker verder!

Zo wordt een zekeringkast plaatsen kinderspel

Een zekeringkast plaatsen is niet zo moeilijk. Je vindt online tal van stappenplannen en instructievideo’s die je uitleggen hoe je aan deze klus moet beginnen. Grofweg kun je stellen dat je vijf stappen moet volgen wanneer je een zekeringkast gaat installeren. De eerste stap is de meest logische, namelijk het plaatsen van de kast tegen de muur. Dit doe je best met het midden op zo’n 1,5 meter hoogte, want dat werkt het makkelijkst. Uiteraard plaats je je zekeringkast op de plek waar al je elektrische leidingen samen komen. Vervolgens open je de leidingdoorvoer aan de onderkant of bovenkant van je zekeringkast. Bij de derde stap leid je de elektrische leidingen naar de kast. Dit doe je door de kabelgoot tot tegen de zekeringkast te plaatsen en ervoor te zorgen dat deze mooi aansluit op de leidingdoorvoer. Zo kun je de leidingen naar de kast leiden. Hierna verwijder je de mantel van de leidingen tot waar ze net in de kast komen en trek je de elektriciteitsdraden door de doorvoer. Bij de vierde stap sluit je de kringen aan op de zekeringen. Dit doe je door de elektriciteitsdraden per zekering langs achter tot tegen de verliesstroomschakelaar door te trekken. Vervolgens steek je de bruine draad links in de verliesstroomschakelaar en de blauwe draad aan de rechterkant. Hierna schroef je de draden vast. Je rondt de vierde stap af door alle aardingsdraden (die zijn geel en groen) vast te zetten in de aardingsrail. De laatste stap is de afwerking. Hierbij staat de veiligheid centraal. Je dekt de schroeven af met beschermkapjes, je zorgt ervoor dat er geen koper uitsteekt en controleert of alle schroeven goed vast zitten. Hierna kun je het voorpaneel terug op je zekeringkast plaatsen en de ongebruikte modules afschermen met afdekplaatjes.

Waar vind je alle onderdelen?

Alle onderdelen die je nodig hebt om je zekeringkast te configureren, kan je onder meer vinden bij een elektrotechnische groothandel. Sommige groothandels bieden hun producten online aan, zoals Elektramat België. Altijd handig om online via de zoekfunctie je producten meteen te vinden en met een aantal klikken de producten die je nodig hebt te bestellen in plaats van uren te moeten zoeken naar dat ene product in de winkel.